Verf en chemie-concern AkzoNobel heeft een zeer roerige periode achter de rug met het afweren van de vijandige overnamepoging van diens Amerikaanse rivaal PPG. De stress die dat geeft voor de hoogste bestuurders blijkt ongekend.

Na het vertrek van de oververmoeide topman Ton Büchner, moet AkzoNobel het voorlopig ook stellen zonder financieel directeur Maëlys Castella. Zij is met ziekteverlof, zo maakte Akzo vrijdag bekend.

Controller Hans De Vriese neemt waar als financieel bestuurder, totdat een definitieve opvolger is gevonden. Castella zal na haar herstel wel terugkeren in een hoge managementfunctie bij AkzoNobel.

President-commissaris Antony Burgmans benadrukt dat de gezondheidsproblemen van Castella los staan van de stressklachten waar Büchner voor zijn plotselinge vertrek mee kampte. Meer wil hij er niet over zeggen. ,,Dat is een privékwestie. Bovendien zijn wij geen van allen arts”.

Winstalarm AkzoNobel

Het verf- en chemiebedrijf meldt ook dat het zijn eerder gecommuniceerde winstdoelstelling voor 2017, een verbetering van het resultaat voor rente en belasting met minstens 100 miljoen euro, mogelijk niet gaat halen. Wel wordt nog altijd een stijging voorzien.

Het bedrijf kampt met tegenwind die volgens topman Thierry Vanlancker langer aanhoudt dan voorzien. Het gaat dan om valutaschommelingen, duurdere grondstoffen en moeilijke marktomstandigheden op het gebied van met name coatings voor schepen.

De afgelopen weken zijn er meer problemen bijgekomen. Vanlancker noemt onder meer de orkaan Harvey die stevig heeft huisgehouden in de Amerikaanse staat Texas. Ook fabrieken van AkzoNobel zijn daardoor getroffen.

De top van AkzoNobel staat al het hele jaar onder hoogspanning. Concurrent PPG Industries benaderde het bedrijf met een overnamevoorstel en toen dat werd afgewezen kreeg het te maken met morrende investeerders, die aandrongen op het vertrek van Burgmans als president-commissaris.

Om de aandeelhouders te paaien kwam AkzoNobel eerder dit jaar met eigen plannen om de beurskoers een impuls te geven. Het beloofde een opsplitsing in een verf- en een chemiebedrijf en presenteerde plannen voor de jaren tot en met 2020 om de winstgevendheid te vergroten.

Dat AkzoNobel een winstwaarschuwing geeft en weer een bestuurder ziet gaan, uitgerekend op de dag dat het op een extra ingelaste vergadering houdt met de aandeelhouders, is volgens Burgmans een ongelukkige samenloop. ,,Pech? Zo zou je het kunnen zeggen.''

Beurskoers AkzoNobel omlaag

Op de Amsterdamse beurs reageerden beleggers negatief op het winstalarm AkzoNobel. Het aandeel AkzoNobel zakte 2,7 procent.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na opening van de markt 0,4 procent in de min op 516,86 punten.